Macskakaparás

Egy blog a novelláknak, könyveknek és a kultúra egyéb formáinak.

100 ​szóban Budapest 2018+

Budapest egy olyan város, amelyből nincs még egy, ezt pedig leírni csak egy budapesti tudja. Már ötödik éve rendezik meg a „100 szóban Budapest” pályázatot, ahol a pályázók leírhatják Budapestet maximum száz szóban, úgy, ahogy ők látják. Kihívás nem? Dehogynem, az eredményről pedig az alábbi sorokban írnék. Tovább»

Tom Anderson: Kocsmai történet

Egy kocsmában az ember elengedi magát, és néhány ital után mindenféle érdekes történetet megoszt: furcsa rémtörténeteket, pletykákat, van a saját élete bizarr fordulatait. Talán azért is, mert reménykedünk, a másik erre nem fog emlékezni reggel. Egy ilyen Kocsmai történetet írt meg Tom Anderson is. Tovább»

On Sai: Mimikri

Az álláskeresés a legtöbbeknek stresszes egy élmény, ahol nem csak munkát keresünk, de e-maileket írunk, önéletrajzokat adunk be, motivációs leveleket gyártunk, és a végén ki tudja, mi miatt, de vagy felvesznek, vagy elutasítanak. On Sai ezt az érzést ragadja meg egy sci-fi novellában, ahol a technológia is segít a cégnek megfelelő munkatársat találni. Tovább»

Bodor Attila: Málnák

Borzasztóan szeretem, ha egy jó írónak nem csak egy, vagy akár több könyve van, hanem novellái is. Sokszor az ember nem szeret könyvet olvasni, ilyenkor csak előkapja kedvence novelláját, és elolvassa a buszra várva, vagy otthon egy forró tea mellet. Bodor Attila, aki elsősorban meséjéről híres, viszont képes volt meglepni minden szempontból. Tovább»

On Sai: Sose szólj be egy varázslónak!

A mesék színesek és változatosak, de azért néhány elem mindig közös benne: a mesei hármas, a király meg a varázsló megjelenése, vagy a boldog vég. De mi van akkor, ha valaki átdolgozza ezt az egészet, és valami sokkal izgalmasabbat kapunk helyette? Nos On Sai megírta, én pedig elolvastam. Tovább»

Stefan Zweig: Sakknovella

A pénteki novellák sorozathoz nehéz volt novellát találni, hiszen mi lenne elég erős kezdés egy ilyen sorozathoz? Fogalmam sem volt, hiszen mindenképpen egy jó, érdekes, és tanulságos történettel szerettem volna indítani, végül pedig, nagy nehezen kiválasztottam a Sakknovellát, amely egy igazi klasszikus.  Tovább»

Pénteki novellák

A novellák egy kicsit elgyötört műfaj, hiszen kevesen szeretik olvasni, de az a kevés nagyon szereti, az írók között is van, aki igazán csak ebben tudja kiélni a fantáziáját, mégis sokszor elsikkadnak a nagy regények mellett. Morhennel úgy gondoltunk, ez így nincs jól, ezért közös programba fogunk, hogy népszerűsíthessük a novellákat.

Tovább»

Ronil Caine: Érme

A jó és rossz életünk része. Az élet pedig a jó és rossz, a szerencse és szerencsétlenség váltakozásából áll. Az, hogy valaki jobban él, nem feltétlenül a szerencse műve, bár nagyon sokszor ezt hihetnénk. De mi is az a szerencse? Valódi, vagy csak mi képzeletünk szülötte? Tovább»

Ronil Caine: A 150 éves utazás


A Földön az élet egyre nehezebb, akármennyire is a technika segít minél probléma mentesebb életet elérni. Egyszer azonban elérkezik az idő, amikor a Föld kevés lesz számunkra. Új helyet kell keresni, de vajon ha megvan, olyan könnyen oda tudunk jutni?

Tovább»

Ronil Caine: Az időutazó

Az időutazás sok sci-fi írót ihletett meg, hiszen mi lehetne érdekesebb, mint látni a jövőt, vagy a múltban járkálni és a saját szemünkkel látni a világ alakulását. Képzeletben már utaztunk a múltba, és a jövőben is, közeli perceket és távol évezredeket is. Lehet így újat mutatni a témában? Azt hiszem, igen… Tovább»