Borzasztóan szeretem, ha egy jó írónak nem csak egy, vagy akár több könyve van, hanem novellái is. Sokszor az ember nem szeret könyvet olvasni, ilyenkor csak előkapja kedvence novelláját, és elolvassa a buszra várva, vagy otthon egy forró tea mellet. Bodor Attila, aki elsősorban meséjéről híres, viszont képes volt meglepni minden szempontból.

Bodor Attilát a Könyvmolyképző kiadónál megjelent meséje alapján lehet ismerni: A ló, aki édességet tüsszentett. Nővérem kislányainak szereztem be a mesét, majd az íróra rákeresve meg is találtam a novelláját az Aranymosás honlapján. Nem kicsit lepődtem meg, amikor arról egy LMBTQ novellát találtam, amely nem csak romantikus, de van benne krimi, miközben az ember lelkében vájkál. Kicsit gyorsan haladtam, nézzük meg, mi a történet.

Az alap történet két részre osztható: a múltra és jelenre. A múltban a főszereplő fiú rádöbben, hogy meleg, és ennek hatására elkezd ismerkedni. Találkozik néhány sráccal, de inkább baráti, mint szerelmi kapcsolat alakul ki közöttük. Mivel a meleg szót nyilvánosan nem nagyon szeretik kimondani, málna szóval helyettesítik azt, innen ered a novella címe is. A srácok életét követhetjük, ismerkedéssel, csalódottsággal, szerelem reményével, és hasonlókkal.  Romantikus, aranyos, és igazán életszerű, olyan, amit az ember szívesen olvasna.

Ahogy a főszereplő ismerkedik, úgy tárul fel előttünk is egy új világ, egy olyan világ, amelyben nem szabad mindent kimondani, nem szabad akármit csinálni. Megismerkedhetünk egy világgal, amely nem sokban tér el a mienktől, a megszokottól, de egy kicsit mégis eltér, ami néha rossz, néhol pedig jó. Valami olyat kapunk az LMBTQ világáról, amit szerintem más nem feltétlenül tud ilyen jól megalkotni, miközben bebizonyosodik, hogy szereplőink az ég egy adta világon semmiben sem különböznek tőlünk.

A másik szál a jelen, pedig egy borzalmas helyzet, hogy kórházban van. Nem tudjuk, mi történt, folyamatosan jutunk egyre előrébb a történetben, és úgy próbálkozunk egyre jobban megérteni a cselekményt. A vége, talán spoiler nélkül is kijelenthető, hogy sokkoló. Ez a szál inkább a krimire hajaz, és arra, hogyan éli meg a tragédiát. Sokkal keményebb, mint a múltbéli szál, de kicsit ellensúlyozza is, hogy ne csak egy rózsaszín felhő legyen a történet.

Ami engem leginkább megdöbbentett, hogy a párhuzamos szerkesztés mennyire jól idomul ahhoz, hogy két külön érzelmi részre van osztva a helyzet: a múlt, a romantikus, izgulós rész, a jelen pedig a krimis, izgatott, szomorú, mély. Ezt a szerkezet nagyon jól tudja külön kezelni, miközben az olvasót is felcsigázza.

Én azoknak ajánlom a novellát, akik szeretnének megismerkedni kicsit jobban az LMBTQ világával, és kicsit szeretnének valami mást, különlegeset, vagy csak más megközelítésű történetet olvasni. Ha felkeltettem az érdeklődésedet, akkor itt elolvashatod a novellát is.