A novellák egy kicsit elgyötört műfaj, hiszen kevesen szeretik olvasni, de az a kevés nagyon szereti, az írók között is van, aki igazán csak ebben tudja kiélni a fantáziáját, mégis sokszor elsikkadnak a nagy regények mellett. Morhennel úgy gondoltunk, ez így nincs jól, ezért közös programba fogunk, hogy népszerűsíthessük a novellákat.

 

Milyen is a jó novella?

 

Már írtam egy posztot arról, hogy mi számít novellának, és milyen hibákat szoktak a kezdők elkövetni, most pedig egy kicsit szubjektívebben állnék a témához. Számomra a jó novella az, ami fantáziadús, amiben különleges karakterek vannak, egy hihetetlen világban játszódik, vagy csak egyszerűen: nem klisés.

Én az életben, bármihez nyúlok, szeretem, ha egyedi. A novellákkal sincsen másképpen, és attól függően, az író miben erős, szeretem, ha legalább egy szinten nagyon erősre sikerül egy novella. Emellett szeretek olyanokat is olvasni, amiben az író elképzeli: Mi történne hogyha… Ezek főleg sci-fi és fantasy történetek, amikor a világ változik meg annyira, hogy érdekes legyen. Ha az író aprólékosan gondolja végig a helyzetet, ezekből szoktak a legjobb novellák kisülni.

Sok szerző novellákban éli ki igazán a fantáziáját: talán sokan olvastatok már Neil Gaiman novelláiból, amik nem csak hihetetlenül ötletesek, de nagyon jó hangulatot adó darabok is. Bár regényei is zseniálisak, egy-egy novellája ezeket is felülmúlja. Külföldi kedvencemként meg kell említenem még Bradburyt, akinek nem csak a Fahrenheit ​451 című kisregényt köszönhetjük, de számos olyan novellát is, ami teljesen át tudja alakítani a világról alkotott képedet.

Ha magyar szerzők között kellene kedvencet mondanom, mindenképpen a lista elejére kellene tennem Mickey Longot, aki borzasztóan humorosan írja meg a legabszurdabb történeteket is, miközben néha csurran-csöppen némi komolyság is, amelyen az ember el tud gondolkodni.

Szilágyi Zoltán engem már a regényeivel is megnyert, de az Öldöklő Regar legendája című novellájával azt hiszem mindent vitt nálam. A novelláit nagyon meg tudtam szeretni, mindenképpen tehetséges írónak tartom, de azért saját magának is magasra rakta azt a bizonyos lécet.

 

Miért érdemes novellát írni?

 

Az ember nem is tudja, mennyi túlírt könyvet dobnak vissza a kiadók, amikből a felét le kellene húzni, mert felesleges. Ha valaki novellázik, sokkal jobban fog menni a tömör kifejezés is (kivéve, ha novella helyett kisregényt ír. Vigyázzunk a terjedelemre!). Emiatt pedig sokkal inkább képesek vagyunk a lényegre koncentrálni, vagyis azt kifejteni, ami fontos, és nem azt, amit feltétlen szeretnénk. Ha pedig meg tudtuk határozni a regény (vagy novella, vagy bármely írás) lényegét, szinopszist sem lesz olyan nehéz írni belőle.

A novellának a másik előnye, hogy rövid, vagyis az alap koncepciót hamar papírra tudod vetni, onnan pedig már csak a javítások vannak.  Ez egy regény esetében sokkal hosszabb folyamat, itt viszont töredék idő alatt tudod megírni. A javítás persze lehet hosszú folyamat is, hogy tényleg az szerepeljen a novellában, amit te azzal közvetíteni szeretnél, de ugyanilyen probléma állhat fent egy regénynél is.

Azért is jó novellákat írni, mert pályázati körökben bár egyre több a regény, de még mindig inkább a novellapályázat az, amiket láthatunk. Egy ilyen pályázat pedig nagyon sokat segíthet nekünk: ha elbukunk, egyrészről gyakoroltuk az írást, és a következő már jobb lesz, míg ha van lehetőség, akkor szakmai kommentárt is kaphatunk arról, mi volt a hibánk (bár ez nem mindegyik pályázat része, de egyre több helyről lehet visszacsatolást kapni). Ha pedig kiválasztják a munkánkat, akkor nem csak megjelenést kaphatunk, de elindulhatunk egy úton, amiben már az írók között nevünk van. Ha regényt írunk, és egy kiadóhoz beadjuk, akkor nem csak egy szimpla ember próbálkozik, hanem tudjuk mutatni: valamit elértem. (ez persze nem mindig jelenti azt, hogy egyből kiadják a regényt, de sokban segítheti azt)

Most jöhet a kérdés, hogy mégis hol vannak azok a nagy pályázatok.  Ha valaki szereti a lovecrafti horrort, ajánlom a The Black Aether pályázatait: nem csak nagyobb novellákat értékelnek, és ha jó, a magazinba is bekerülhetsz, de havonta megjelenő Micro Aether (amelyben ezer vagy annál kevesebb szót kell felhasználnod) is segíthet, hogy íróként fejlődj.

Ha a sci-fi területére tévedünk, érdemes az Avana egyesület pályázatait megszemlélni, ha pedig a fantasy a zsánerünk, akkor a karcolat.hu oldalon is érdemes körülnézni, vagy a Trivium egyesület oldalán (ahol jelenleg is fut egy pályázat). Ha szereted a százszavasokat, akkor érdemes a Budapest 100-ra is nevezni, nagyon érdekes munkák szoktak kikerülni onnan.

Ha úgy érzed, a munkádon még van mit javítani, akkor se ess kétségbe: lehetőség van bétázni is a novelládat különféle csoportokban, ha pedig szakmai segítséget szeretnél, A fantasztikus kéziratok éjszakája is segítségedre lehet. Emellett a Könyvképzőnél is fellelhető a Kéziratszerviz, ahol szerkesztői segítséget kaphatsz a munkádhoz.

 

A következő hetekben Morhennel karöltve különféle novellákat fogunk bemutatni péntekenként. Míg az antológiára teszi le a voksát, én az írók online elérhető novelláival fogom kezdeni a sort. Remélem, kedvet kaptok nem csak a novella olvasáshoz de az íráshoz is.