A jó és rossz életünk része. Az élet pedig a jó és rossz, a szerencse és szerencsétlenség váltakozásából áll. Az, hogy valaki jobban él, nem feltétlenül a szerencse műve, bár nagyon sokszor ezt hihetnénk. De mi is az a szerencse? Valódi, vagy csak mi képzeletünk szülötte?

Luis egy átlagos napon talál egy régi érmét. Egy idő után észreveszi, hogy szerencsésebb lesz a mindennapokban, és minden, ami számára fontos, jól alakul. Ezzel szemben viszont a körülötte lévő személyek balszerencsével kezdenek küzdeni, a véletlen ellenük játszik. Az egyre nagyobb szerencse Luisnak egyre nagyobb balszerencsét jelent a körülötte lévő embernek, ami már nem csak egy egyszerű véletlent jelent. Az érme a családjára veszélyt jelent, ezért Luisnak meg kell törnie az átkot, amely az életét rémálommá változtatja.

A novella lassan, de egyre hatásosabban mutatja be a szerencse fordulatait. Először még tényleg véletlennek tűnhet, olyannak, ami akár velünk is megtörténhet akármikor, majd enyhe paranoiának, és csak túl későn eszmélünk fel, hogy ez tényleg egy misztikus elem. Az egész fokozottasság miatt magával ragad a történet, és kicsit te is részese leszel az egész szerencsétlen történetnek. Annak okán pedig, hogy a véletlenről szól sokkal inkább képes vele az olvasó is azonosulni, még úgy is, ha egy idő után a véletlenek túlságosan kiszámíthatóvá válnak az Érme miatt.

A novella másik különlegessége a kultúra: már az is különleges, hogy a helyszín, ahol elkezdődik a történet, Mexikóváros, ezt pedig csak fokozza a rég múlt inka kultúra misztikuma is. Nagyon érdekes, hiszen viszonylag kevés alkotás születik ilyen kulturális jegyekkel, én pedig mindig is szerettem a hasonló történeteket, hiszen sokkal titokzatosabbak, mint más. Érdekes volt a sok megszokott mellett, valami különlegeset olvasni.

Mindenképpen egy érdekes alkotás, melyben a misztikum, a kaland, és a félelemkeltés keveredik. Ez a hármas elég izgalmassá teszi a történetet, érdekessé a világot, és átérezhetővé a karaktert is. Én imádtam olvasni, és remélem nektek is felkeltettem a figyelmeteket rá. Ha szeretnétek elolvasni innen tudjátok letölteni, ha pedig az író más munkái és friss hírei is érdekelnek, kövesd be te is facebookon.