A Földön az élet egyre nehezebb, akármennyire is a technika segít minél probléma mentesebb életet elérni. Egyszer azonban elérkezik az idő, amikor a Föld kevés lesz számunkra. Új helyet kell keresni, de vajon ha megvan, olyan könnyen oda tudunk jutni?

Olden professzor egy új bolygóra készül elindulni, mert egy új bolygót kell meghódítani, hiszen a Föld már nem elég nagy mindenkinek. Az út, ha minden jól sikerül, 150 évet vesz igénybe, és egy új felfedezéssel lenne gazdagabb a világ. Ez hosszú idő, ember is nem is élhetne ennyit, ezért a professzor androiddá lett átalakítva, és így indulhat neki a hosszú űrbéli útjának.

Több olyan problémát vet fel a novella, amely egy ilyen út során kialakulhat. Ilyen az érzelem is, hiszen az idő múlásával az emberek tűnnek el, és halnak meg, miközben ő mégis él, és egy hosszú, szinte soha véget nem érő út rabja. Ez már alapvetően túl sok, de emelett a professzornak meg kell bírkóznia az új életével is. Az androidtest teljesen más, mint a régi, fizikai teste, ahogyan másképp működik minden, még a gondolkozás is. Rengeteg információval van elleátva, de ez elég neki a hosszú útra?

Ha pedig probléma, akkor minden kutatás és utazás része a nem beszámított nehézségek. Ilyen apróságok természetesek, de néha olyan probléma is akadhat, ami az egész utat más kontextusba helyezi. Újabb és újabb problémák kerülnek elő, miközben se a professzor se mi, olvasók, nem akarunk megérkezni az új bolygóra.

Nagyon szemléletes, külön tetszik, hogy utaztató novella, vagyis az útra koncentrál, nem pedig a célra, hiszen sok esetben az út fontosabb is, mint érkezés. A változásokat is nagyon aprólékosan fejti ki, így kísérhetjük végig mi is, hogy mi zajlik benne. Ami számomra negatív lett a történetben, hogy egy picit a csavar előre sejthető lesz. Ettől még ugyanolyan jó (vagy talán rossz?) a megérkezés pillanata.

Aki szereti az andoridokat, az űrutazás témáját, szeret utazni, vagy csak szeretne egy jó sci-fi novellát olvasni, annak ajánlom ezt az alkotást. Ha felkeltettem az érdeklődésed, innen tudod letölteni, ha pedig szeretnéd követni az író munkásságát itt tudod facebookon követni.