Az időutazás sok sci-fi írót ihletett meg, hiszen mi lehetne érdekesebb, mint látni a jövőt, vagy a múltban járkálni és a saját szemünkkel látni a világ alakulását. Képzeletben már utaztunk a múltba, és a jövőben is, közeli perceket és távol évezredeket is. Lehet így újat mutatni a témában? Azt hiszem, igen…

Egy texasi városkában, az autópályán találnak egy személyt. Beazonosíthatatlan, senki sem tudja, honnan jött, vagy ki ő. Főszereplőnk persze váltig állítja, a jövőből jött, és nemsokára vissza is fog menni, de ezt persze senki nem hiszi el. Elindul a nyomozás az ismeretlennel kapcsolatban, hogy kiderítsék, mégis ki is ő valójában.

A novella legnagyobb erénye, hogy a jövőt valamennyire újszerűen ábrázolja: egyrészt pozitív jövőképet kapunk, egy utópiát, ahol, a jelen problémái megoldódnak, és boldog lesz a jövőbeli élet. Ennek a leírása, és értelmezése nagyon tetszett, hiszen az író megmutathatta fantáziája legjavát. Emellett érdemes arra is gondolni, hogy végre egy szerző, aki nem disztópiában, halálban, atomkatasztrófában vagy túlnépesedésben gondolkodik, ami számomra sokkal pozitív (novella)véget is jelentett.

A novella másik nagy előnye, hogy megpróbálja olyan pontossággal leírni a jövőt, az eseményeket és történéseket, amit egy novellától nem várnánk. Ezt a pontosságot pedig egy jövőbeli átlagembertől kapjuk meg. Örültem, hogy egyrészt nem tudósembert, hanem gyakorlatilag egy kísérleti személyt küldenek, másrészről betekintést kaphatunk a jövő társadalmába és annak változásaiba is. Ilyen módon teljesen máshogy tudja elmondani a körülötte lévő dolgokat, mint egy tudós és máshogy kezeli a helyzeteket, amikkel találkozik.

A novella számomra kiemelkedő alkotás: lehet, már született előtte is hasonló, ám számomra mégis teljesen újszerű volt, és egy olyan kellemes olvasmány, amibe egy rövid ideig is, de el tudtam merülni. Ha szeretnéd te is olvasni, innen elérheted az adatlapját, és ncore-on keresztül tudod majd letölteni, ha pedig szeretnéd követni az író munkásságát itt tudod facebookon követni.